Alma-Tadema in het Fries Museum

sir-lawrence-alma-tadema-de-rozen-van-heliogabalus-1888
Sir Lawrence Alma-Tadema, De rozen van Heliogabalus, 1888

Een golf van roze blaadjes. Je kan de rozengeur bijna ruiken, zo prachtig zijn de blaadjes geschilderd. Neem daarbij de mooi Romeinse vrouwen in fijne gewaden en de zachte pastelkleuren en je waant je in een dromerige klassieke oudheid.

Alma-Tadema verbeeldt de oudheid zo mooi en overtuigend, dat regisseurs zijn schilderijen gebruiken als voorbeeld voor spektakelfilms als Gladiator. Uit heel de wereld komen meer dan tachtig topschilderijen van een van de meest succesvolle schilders van de 19de eeuw naar Leeuwarden. Samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten geven zij een inkijk in zijn wereld. Alma-Tadema – klassieke verleiding is te zien tot en met 7 februari 2017.

Lourens – Sir Lawerence

Alma-Tadema wordt in 1836 geboren als de Friese Lourens. Na zijn opleiding aan de kunstacademie in Antwerpen vertrekt hij voor de liefde naar Londen, waar hij zich laat naturaliseren tot Engelsman en zichzelf Lawrence gaat noemen. Hij was een van de belangrijkste schilders van Europa, tot ridder geslagen door koningin Victoria. Hij was beroemd en invloedrijk, maar in een periode van een halve eeuw na zijn tot raakte hij totaal vergeten. Alma-Tadema stierf in 1912 en ligt begraven in de St. Paul’s Cathedral in Londen.

 

sir-lawrence-alma-tadema-mozes-gevonden-1904-particuliere-collectie-2016-christies-images-limited
Sir Lawrence Alma-Tadema, Mozes gevonden, 1904, particuliere collectie © 2016 Christie’s Images Limited

Klassieke oudheid en hollywood

Sinds zijn huwelijksreis naar Rome en Pompeï is Alma-Tadema gefascineerd door de klassieke oudheid. Hij put zijn inspiratie uit de vele verhalen en de kleding en materialen uit de oudheid. Hij is de eerste schilder die deze tijd met zoveel zorg en precisie in beeld brengt. Veel regisseurs hebben zich op zijn schilderijen gebaseerd bij het maken van historische blockbusters zoals  Gladiator (2000) van Ridley Scott. In de tentoonstelling wordt getoond hoe Tadema de filmwereld heeft beïnvloed, door middel van filmfragmenten uit verschillende films en tijden.

 

uitsnede
Sir Lawrence Alma-Tadema, Gunstig uitkijkpunt (detail), 1895. Collectie van Ann en Gordon Getty

Fimstills

Vooral zijn latere werken zijn prachtig hun licht. De mantels, gewaden en bloemen zorgen voor een mooi samenspel van kleuren.  Alles is heel precies geschilderd en de composities doen theatraal aan.
Daarnaast maakt Alma-Tadema slim gebruik van uitsneden en perspectieven. De toeschouwer wordt het doek als het ware binnengezogen. De composities lijken soms op filmstills, wat mede verklaart waarom hij zo geliefd is bij regisseurs. Leuk is ook om te zien hoe verschillende voorwerpen die hij verzamelde terug te zien zijn in de schilderijen. Een voorbeeld daarvan is de tekening van de opgegraven Romeinse sandaal die hij maakte in het museum van Mainz en die hij later verwerkten in een groter schilderij.

 

8-sir-lawrence-alma-tadema-onbewuste-rivalen-1893-1
Sir Lawrence Alma-Tadema, Onbewuste rivalen, 1893

 

 

 

Alma-Tadema’s schilderijen zorgen ervoor dat je even ondergedompeld wordt in een verloren gegane wereld. Een wereld die vaak erg mooi en idyllisch is, maar soms ook wreed en hard. Toch is het de schoonheid en warmte die overheerst. Een echte aanrader als je je even terug wilt trekken uit onze snelle maatschappij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.